Ek hou van Kersversierings: blink liggies, poinsettias en kranse wat om ‘n trap draai. My ma het ‘n ongelooflike versameling Kerstonele van regoor die wêreld wat sy jaarliks ​​oral in haar huis opsit. Elke toneel is gemaak van verskillende inheemse materiale, weerspieël verskillende kulture en bevat effens verskillende elemente. Elke toneel bevat Maria, Josef en die baba Jesus, en die meeste van hulle beeld hierdie drie belangrike karakters op dieselfde manier uit. Jesus lê in ‘n soort krip, Josef staan ​​langs hom en Maria kniel oor Jesus.

Dit is die beeld wat baie van ons van Maria het: stil, knielend oor haar baba en die beeld van ‘n sagmoedige en sagte moeder.

Maria se lied is allesbehalwe sagmoedig en sag.

‘n Engel het aan ‘n jong ongetroude meisie verskyn en sy het die mees skrikwekkendste nuus ontvang: sy sou wonderbaarlik swanger word. Dat sy die Messias sou dra, is ongelooflike nuus, maar dat sy waarskynlik gesmaad en deur haar familie en gemeenskap verstoot sal word, is nie. Wanneer Maria sê: “Ek is ‘n dienaar van die Here; laat dit met my gebeur volgens U woord,” het sy ja gesê vir ‘n skrikwekkende opdrag.

Maria het gereis om Sagaria en Elisabet te ontmoet. Toe sy Elisabet sien en haar uitbundige groet hoor, “salig is sy wat geglo het dat dit wat deur die Here tot haar gespreek is, vervul sou word” (Lukas 1:42), reageer Maria met haar eie lofprysing.

Sy het God geprys, in Hom verheug en verklaar dat al die geslagte haar geseënd sou noem en sy het die karakter van die God wat haar geseën het, beskryf. Hy is magtig, heilig en barmhartig teenoor diegene wat Hom vrees. Hy het sy mag getoon deur die trotse en arrogante te verstrooi, die helde van hul magsposisies af te bring en die nederiges op te hef. Hy het dié wat honger was gevoed terwyl hy diegene wat hulpbronne opberg, met leë hande weggestuur het. Hy het Israel beskerm en sy beloftes aan Abraham onthou en getrou teenoor sy volk opgetree.

Maria se lied is nie net ‘n lieflike Sondagskoolliedjie nie. Dit is ‘n kragtige verklaring van God se karakter, ‘n teologiese verhandeling vol Ou-Testamentiese verwysings en ‘n pragtige verkondiging van Jesus se komende bediening. Baie van die temas in Maria se woorde weerspieël nie net God se optrede in die verlede nie, maar ook die werk wat Jesus aan die begin van sy bediening beskryf het (Lukas 4:18) en deur sy hele lewe sou vervul.

Maria se getroue “ja” aan God se plan in haar lewe het ook ‘n getroue “nee” vereis. Sy het “ja” gesê vir die vreesaanjaende taak om die Verlosser van die wêreld te baar en “nee” vir die magte van sonde en boosheid in die wêreld wat Hy kom verslaan het. Sy het “ja” gesê vir God se plan vir haar lewe en “nee” vir die plan wat sy vir haarself gemaak het. Sy het “ja” gesê vir die kragtige, heilige en barmhartige God en “nee” vir trots, arrogansie, korrupsie en onreg.

Maria se lied is ‘n kragtige beeld van ‘n getroue lewe. Sy het die Skrif goed genoeg geken om die verhaal daarvan te beskryf, sy het God goed geken om sy karakter te beskryf, en sy het God se verlossingsplan vir die skepping goed genoeg geken om “ja” te sê vir haar aandeel daarin. Mag ons almal daarna streef om deur die krag van die Heilige Gees dieselfde te doen.